Gevoelige kinderen zijn gevoelig voor sfeer en kunnen de emoties van andere mensen makkelijk oppikken. Vaak ongemerkt. Het is dan ook van belang dat ze zich leren afsluiten van indrukken uit de omgeving. En als ze toch de prikkels vanuit de omgeving hebben opgepikt, is het belangrijk dat ze deze weer kunnen loslaten.

Ook kunnen gevoelige kinderen gevoeliger zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Hierbij kun je denken aan suiker, koemelk, granen of kleur-, geur- en smaakstoffen (de ‘E-nummers’). Een gezond voedingspatroon is dan ook belangrijk.

In balans
Ik kan gevoelige kinderen leren omgaan met hun gevoeligheid en met prikkels uit hun omgeving. Door bijvoorbeeld kindermassage leren ze de grenzen van hun lichaam aanvoelen: waar eindig ik en waar begint de buitenwereld. Bovendien reageren gevoelige kinderen vaak sterk op de subtiele werking van aromatherapie, waardoor ze beter in hun vel gaan zitten.

Wisselwerking tussen ouder en kind
Kinderen kopiëren je maar wat graag. Ze nemen niet alleen je gedrag over, maar ook je gevoelens. Gevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor jouw gemoedstoestand: als je gehaast bent, worden zij druk. Als jij je onzeker voelt, zijn zij ook uit balans. Soms is de oplossing dan ook om eerst aan jezelf te werken en dan pas aan je kind. Als jij weer vol energie zit, vertrouwen hebt en ontspannen bent, is het voor je kind ook gemakkelijker om zich beter te voelen.